gesloten wond


gesloten wond 1.0

wond waarvan de wondranden weer tegen elkaar liggen na hechting met draden, nietjes, pleisters enz.

Algemene voorbeelden


Gesloten wond. De operatiewond wordt gesloten met draadhechtingen, agraves (nietjes) of steristrips (witte hechtpleisters). Het kan ook zijn dat de wond onderhuids gehecht is [...]. Bij een gesloten wond mag u de eerste week niet zwaar tillen, omdat dan te veel druk op het wondgebied komt te staan.

http://www.stjansgasthuis.nl/upload/patientenfolders/Chirurgie/Heelkunde,weer%20thuis.pdf,

Onder een 'gesloten' wond verstaan wij een wond waarvan de wondranden met behulp van hechtingen tegen elkaar aanliggen. Het herstel bij een gesloten wond duurt ongeveer zes weken.

http://www.amc.nl/web/Zorg/Patient/Patienteninformatie/Wondverzorging.htm,

Wanneer mag ik de hechtingen verwijderen uit een gesloten wond?

http://books.google.nl/books?id=lRTv-Pzb78IC&pg=PA29&lpg=PA29&dq=%22gesloten+wond%22&source=bl&ots=SZGISgdFbm&sig=U0EM-ZVOtuQjNYCajarKg7OejMs&hl=en&sa=X&ei=W428UKuOE8uS0QW_3YGIDw&ved=0CHMQ6AEwDQ#v=onepage&q=%22gesloten%20wond%22&f=false,

gesloten wond 2.0

wond waarbij de opperhuid intact is maar het lichaamsweefsel eronder beschadigd

Algemene voorbeelden


Bij een gesloten wond is de opperhuid niet kapot. Er kan zich onderhuids bloed ophopen: je krijgt een blauwe plek of een bloeduitstorting. Andere gesloten wonden zijn kneuzing, verstuiking, ontwrichting, botbreuk en inwendige bloedingen.

http://books.google.nl/books?id=WKsi69yG5pAC&pg=PA89&lpg=PA89&dq=%22gesloten+wond%22+ontwrichting+kneuzing&source=bl&ots=djc1qcQIsv&sig=-bXiIkLpdrpcBIoD_8WqMURtO5c&hl=en&sa=X&ei=6Ka8UOnnKueM0wXq0oDwAg&ved=0CCcQ6AEwAA#v=onepage&q=%22gesloten%20wond%22%20ontwrichting%20kneuzing&f=false,

Er bestaan twee soorten wonden. Gesloten wonden, zoals een bloeduitstorting of een abces. En open wonden, waarbij u kunt denken aan een blaar, open been of aan een wond door diabetes.

http://www.sintlucasandreasziekenhuis.nl/smartsite.dws?id=30059,